top of page

23. Riiko Sakkinen, Espanjan kuuluisin suomalaistaiteilija

  • Writer: Alma Ulvelin
    Alma Ulvelin
  • 4.6.
  • 2 min käytetty lukemiseen

Kuvataiteilija Riiko Sakkinen kohautti Madridin ARCO-taidemessuilla vuonna 2020 julkaisemalla muotokuvan Espanjan entisestä diktaattorista Francisco Francosta – ja nousi välittömästi maan uutisotsikoihin. Vuonna 2024 Riiko kohautti jälleen, tällä kertaa Aurinkorannikon Suomi-yhteisöstä kertovalla "Los Moimoi de Fuengirola" -näyttelyllään Suomessa. Tässä jaksossa Riiko kertoo tarinat teosten takana.


Riiko Sakkinen työhuoneellaan
Riiko Sakkinen asuu pienessä Pepinon kylässä Toledon maakunnassa. Kuva: Israel Galán

Riiko muutti Espanjaan vuosituhannen alussa. Hän asettui Kastilia-La Manchan itsehallintoalueelle pieneen Pepinon kylään ja perusti perheen. Taidemaailman valloitus jatkui Keski-Espanjasta käsin.


Yksi puhutuimmista näyttelyistä viime aikoina on ollut vuonna 2024 Serlachius Pääkonttorilla nähty Los Moimoi de Fuengirola.


"En pitkää aikaan edes tajunnut, että Espanjassa on tämmöinen suomalaisyhteisö. Olin itse kiinnostunut ihan muista paikoista."


Kun Riiko vieraili vuonna 2010 Málagassa omaa näyttelyään pystyttämässä, pyysi hän galleristia näyttämään, missä tämä Suomi-yhteisö oikein sijaitsee. Pian Riiko vietiin Torremolinoksen legendaariseen Finn-Pubiin.


"Se oli eksoottinen, uskomaton kokemus. Ollaan Espanjassa, mutta kun pubin ovi avautuu, ollaan kuin missä tahansa Kontulassa."


Se oli eksoottinen, uskomaton kokemus. Ollaan Espanjassa, mutta kun pubin ovi avautuu, ollaan kuin missä tahansa Kontulassa.

Käynnistä syntyi mutkien kautta suhde Aurinkorannikon Suomi-yhteisöön, ja kiinnostus sitä kohtaa alkoi kasvaa. Ilmiö oli niin erikoinen, että Riiko päätti tehdä kunnon tutkimustyön rannikon suomalaisista.


"Keskityin kokonaisen vuoden ajan Suomi-yhteisöön ja tein paljon vierailuja alueelle. Kävin jokaisessa Suomi-baarissa, saunoissa ja tapahtumissa."


Se avasi Riikolle uusia näkökulmia sekä suomalaisuuteen että maahanmuuttoon yleisesti.


"Yleensä, kun teen tutkimustyötä, omat ennakkoluuloni kääntyvät päälaelleen projektin aikana. Valitettavasti nyt ei käynyt näin."


Näin sanoessaan Riiko viittaa siihen, miten jotkut suomalaiset pitävät itseään muita maahanmuuttajia parempina, joilla on oikeus asua vieraassa maassa omia tapojaan muuttamatta tai maahan sen kummemmin tutustumatta.


Jotkut suomalaiset pitävät itseään muita maahanmuuttajia parempina, joilla on oikeus asua vieraassa maassa omia tapojaan muuttamatta tai maahan sen kummemmin tutustumatta.

Tässä podijaksossa Riiko pohtii myös omaa rooliaan suomalaisena "mamuna" – ja taiteilijana – Espanjassa. Hän kertoo onnistumisistaan ja turhautumisistaan, sekä sanoo avoimesti, miltä tuntuu jäädä rakastamansa maan taiteilijayhteisön ulkopuolelle.


Lisäksi puhumme "väärästä Espanjasta", eli Riikon kotiseudusta Keski-Espanjassa, jossa meren rantaan on vähintään 500 kilometrin matka, lähtipä mihin suuntaan tahansa.


Jaksossa mainitut linkit:


Riiko Sakkisen kotisivut: riikosakkinen.com

Riiko Sakkinen Instagramissa: riikosakkinen



Seuraa podcastia Instagramissa: Arkea ja aurinkoa


Muista jakaa jakson linkki Espanjaan hurahtaneelle ystävälle tai perheenjäsenelle!



Comments


bottom of page