top of page

#002: Opi espanjaa – 10 vinkkiä kielen opiskeluun

Tuntuuko espanjan opiskelu haastavalta? Kielikurssi ei ole ainut tapa ottaa kieli haltuun. Tässä jaksossa vinkkaan 10 keinoa, joiden avulla itse opin kommunikoimaan espanjaksi!



Espanjankielinen manu-taulu baarissa

Onko sinulla mielestäsi huono kielipää? Ei haittaa! "Huono kielipää" on vain tekosyy, jonka taakse on liian helppo piiloutua, jos oikeat ongelmat ovat paremminkin motivaation tai itsekurin puute. Itse en koskaan oppinut ruotsia, koska sen opiskeluun ei löytynyt henkilökohtaista motivaatiota. Sen sijaan opin puhumaan espanjaa hyvinkin nopeasti Espanjaan muutettuani, koska sisäinen motivaattori ja sopivat olosuhteet auttoivat oppimisessa.

"Huono kielipää" on tekosyy, jonka taakse on liian helppo piiloutua, jos oikeat ongelmat ovat paremminkin motivaation tai itsekurin puute.

Kun halusin tosissasi oppia kielen – ja nopeasti! –, keksin siihen monta hyvää keinoa. Tässä jaksossa kerron käytännössä toimiviksi kokemani tavat oppia uusi kieli Tarzan-tasosta aina arkipuheen tuottamiseen asti.


Ja muista: virheitä on pakko tehdä, jos haluaa oppia jotain uutta. Nyt ei lähdetä tavoittelemaan täydellisyyttä, vaan yksi uusi sana päivässä -tahti on enemmän kuin riittävä. Kun opiskelu on pitkäjänteistä ja sanavarasto alkaa karttua, myös kielen omaksuminen helpottuu ja espanjan opiskelu nopeutuu!


  1. Duolingo – Mikä tahansa kielipeli tai -sovellus sopii ihan aloittelijalle. 15 minuuttia päivässä laajentaa sanavarastoa pitkällä aikavälillä huomattavasti!


  2. Tv-sarjat ja elokuvat – Treenaa korva kuuntelemaan pitkiä lauseita, jotta opit erottamaan sanat toisistaan ja pikku hiljaa myös yleisiä sanapareja ja kokonaisia lauseita. Laita Espanjassa ollessa espanjankieliset tekstit televisioon. Ylen ja Netflixin sarja- ja elokuvatarjonnan lisäksi tutustu Espanjan Ylen eli RTVE:n tarjontaan!


  3. Musiikki ja opetukselliset some-sisällöt – Ota Spotifyssa kuunteluun kielen opiskeluun tarkoitettuja podcasteja (laita hakusanoiksi esimerkiksi "learn spanish"). Seuraa some-kanavissa espanjan kielen opettajien sisältöjä ja opiskele ammattisanastoa oman alan espanjankielisiä vaikuttajia seuraamalla.


  4. Lue espanjaksi – Paikalliset juorulehdet ja helppo käännöskirjallisuus ovat parasta oppimateriaalia luetun ymmärtämiseen. Lue, vaikka et vielä tunne osaavasi kieltä tarpeeksi hyvin. Konteksti ja toisto avaavat ovia kieleen. Huomaat pian ymmärtäväsi enemmän kuin luulit mahdolliseksi!


  5. Puhu aina tilaisuuden tullet – Lomalla ollessakin voi opetella tuottamaan puhetta. Käytä aina tilaisuuden tullut osaamasi sanat, lauseet ja tervehdykset. Kommunikoi espanjaksi niin pitkälle, kun pystyt, ja vaihda vasta sitten esimerkiksi englantiin.


  6. Eroon häpeästä – Puheen ei tarvitse olla täydellistä, jotta voi kommunikoida ja tulla ymmärretyksi. Virheitä on pakko tehdä, ja niitä on opittava sietämään. Espanjassa onneksi arvostetaan korkealle sitä, että edes yrittää. Paikallinen on sinulle vain kiitollinen siitä, ettei hänen tarvitse paljastaa omaa, vajaata keilitaitoaan!


  7. Henkilökohtainen opettaja – Tosielämässä tämä voi tarkoittaa lähes mitä tahansa, ja itselleni se tarkoitti paikallista poikaystävää. Toki voit tukeutua myös perinteiseen yksityisopetukseen, mutta opettajan olisi hyvä olla natiivi!


  8. Harrasta ja mene ihmisten pariin – Pyri aktiivisesti sisään yhteiskuntaan. Älä odota, että ensin osaat puhua, vaan mene salille, padel-klubiin, jooga-tunneille ja näyttelykerhoon heti, kun olet maassa. Voit tehdä tätä myös lomilla.


  9. Tee omia sanastoja – Tee itsellesi pieni tukisanasto, kun lähdet hoitamaan asioita. Itse teen näin edelleen, kun eteen tulee täysin vieras tilanne, johon ehdin varautua etukäteen. Alussa tarvitsin tukisanaston pankkiin ja lääkäriin, nykyään saatan tarvita sitä esimerkiksi rakennusteknikon kanssa katon vesieristeistä puhuttaessa.


  10. Tee itse mahdollisimman paljon – Kun Espanjaan muuttaa ihan tosissaan, on ensimmäisen vuoden aikana hoidettava monia käytännön asioita. On haettava NIE-numero, rekisteröidyttävä kaupungintalolle, saatava sairausvakuutuskortti, avattava pankkitili, hommattava puhelinnumero, netti, sähkösopimus ja vaikka mitä muuta. Kun itse hoitaa alusta asti käytännön asioita, oppii nopeasti käytännön sanastoa.


Ja vielä kertaukseksi: Motivaatio on oppimisen perusta. Muista myös, että kieli ei tartu päähän edes Espanjaan muuttamalla, jos et tee itse töitä oppimisen eteen aktiivisesti. Vain paikallisten sekaan menemällä ja suunsa avaamalla voi oppia.


Joten pysy motivoituneena, opettele vaikka sana päivässä – ja ensi viikkoon!



Aloittelevana podcastaana arvostan suuresti, jos vinkkaat jaksosta myös kaverille!


Seuraa Instagramissa: Arkea ja aurinkoa -podcast

コメント


bottom of page