top of page

#001: Málagan espanjalaisin suomalainen

Tervetuloa Arkea ja aurinkoa -podcastin ensimmäisen jakson pariin! Tässä jaksossa selviää, kuka täältä Málagan kotistudiosta puhuu ja miksi.


Alma istuu malagalaisen kirkon ulkopuolella ja katsoo hymyillen ylöspäin

Arkea ja aurinkoa on uusi podcast Espanjasta. Jo pelkkä nimi kertoo, mistä tässä podcastissa on kyse. Espanjassa on nimittäin parasta nimenomaan tavallinen arki.


Arjesta tekee luksusta valo, josta saa täällä nauttia vuoden ympäri. Valollahan on tutkitusti iso merkitys vireystilaan, väsymykseen ja mielialaan, ja sen kyllä huomaa. Täällä ei ahdista eikä masenna, eikä ole myöskään kiire aina sille seuraavalle lomalle. Kun työpäivä on pulkassa, ulkona odottaa lähes varma auringonpaiste ja Välimeren huumaava humina!


Kun työpäivä on pulkassa, ulkona odottaa auringonpaiste ja Välimeren huumaava humina!

Vaikuttaa myös siltä, että Espanjan koko kulttuuri ja yhteiskunta on rakennettu auringon ja valon varaan. Täällä eletään kaduilla, kahviloissa ja terasseilla ja ollaan kiireettömiä, rentoja, iloisia ja puheliaita läpi vuoden. Espanjassa eletään aika pitkälle ex-tempore-meiningillä, ja ymmärtäähän sen, kun sää tai vaatetus eivät rajoita menoa.


Ja sekin tietysti auttaa, että aamuisin ei tarvitse raapata auton ikkunoita auki otsalampun valossa, näpit jäässä, päästäkseen vain kotipihasta pois.


Miksi aloitin podcastin?


Kun muutin Espanjaan, aloin pitämään aktiivisesti blogia, joka sittemmin on kyllä onneksi hävinnyt bittiavaruuden syövereihin. Joku aika sitten sain taas uudelleen kipinän laittaa asioita ylös, ja toivon jaksojen tietysti ispiroivan sinua myös omassa muutossasi! Toivon, että löydät täältä vinkkejä, ideoita tai vertaistukea omalle matkallesi – positiivisesti!


Miten niin "Málagan espanjalaisin suomalainen"?


Muutin Espanjaan vuonna 2007. Muuton motivaationa toimi yhtä paljon rakkaus välimerellistä hälinää kohtaan kuin Suomen kylmä ja pimeä marraskuu. Muutin Espanjaan yksin ja erittäin ontuvalla kielitaidolla.


Espanjassa ei siis ollut aluksi ketään, joka olisi varsinaisesti kaivannut minua. Alussa istuinkin illat kotona yksin naksuttelemassa miinaharavaa (muistatko pelin!?), juoden teetä ja kuunnellen paikallista radiota. Kirkas tavoitteeni oli alusta asti kuitenkin tulla niin paikalliseksi kuin mahdollista. Tiesin, että avain siihen on espanjan kieli.


Kirkas tavoitteeni oli alusta asti tulla niin paikalliseksi kuin mahdollista. Tiesin, että avain siihen on espanjan kieli.

Tänne muutettuani käytin lukiossa ja etelän matkoilla oppimiani espanjan kielen sanoja aina mahdollisuuden tullen ja käytännössä kieltäydyin puhumasta englantia paikallisten kanssa (jos sellainen tilanne tuli eteen, ja harvoin tuli). Kielitaito karttui hieman joka päivä, ja nyt olen siinä pisteessä, että toinen kotikieleni on espanja.


Olen asunut maassa pian 18 vuotta (olen kohta täysi-ikäinen!), ja mielestäni olen integroitunut maahan täysin. Koen, että tämä on kotini, tunnen olevani osa tätä yhteiskuntaa, eivätkä ystävätkään pidä minua enää varsinaisesti ulkomaalaisena, sanan varsinaisessa merkityksessä.


Koska näen itseni nykyään hyvin espanjalaisena tai espanjalaistuneena, halusin esitellä itseni näin heti alkuun: Málagan espanjalaisin suomalainen. Jaan itse keksimäni tittelin mielelläni muiden Málagan espanjalaistuneiden suomalaisten kanssa, eli saa haastaa!


Silti edelleen suomalainen


Sen lisäksi, että tunnen kuuluvani Espanjaan, tunnen itseni myös hyvin suomalaiseksi. Kasvatan myös täällä syntyneestä pojastani niin suomalaisen, kuin se näissä puitteissa on mahdollista. Yksi asia ei siis kumoa toista!


Ulkosuomalaisilla onkin identiteetissä usein pieni ristiriita, jonka kanssa on vain elettävä. Me haluamme totta kai kuulua joukkoon uudessa asuinmaassa, mutta sen lisäksi me pysymme identiteetiltämme suomalaisina. Suomalaisuuden arvostus itse asiassa vain kasvaa, koska on vertailukohtia!


Kuuntele koko jakso Spotifyssa: 001: Málagan espanjalaisin suomalainen.


Aloittelevana podcastaana arvostan suuresti, jos vinkkaat jaksosta myös kaverille!


Seuraa Instagramissa: Arkea ja aurinkoa -podcast


 

Comments


bottom of page